(BO) Българи, македонци и италианци ще участват на фестивала „Кукове“ в Раковски

BOBSTH 16:23:31 25-02-2019
MH1622BO.021
Раковски – кукерски фестивал – предстоящо

Българи, македонци и италианци ще участват на фестивала „Кукове“ в Раковски

Раковски, 25 февруари /Дима Шопова, БТА/
Българи, македонци и италианци ще участват в 19-то издание на Международния фестивал на кукерските и маскарадни игри „Kукове“ в Раковски. Това каза за БТА Божидар Стрехин, заместник-кмет по културата в община Раковски. Фестивалът ще е на 1 и 2 март на пл. „Европа“ в кв. Секирово.
Състезателното дефиле започва в 10,30 часа в събота и в него ще се включат 26 български състава и по един от село Ресава, община Кавадарци, Македония и от остров Сардиния, Италия, уточни Стрехин.
Кукерите ще бъдат наблюдавани от професионално жури от фолклористи и музиколози и ще бъдат оценявани по регионалната им специфика, сценично поведение, маски и костюми. За победителите е осигурен награден фонд. През целия ден публиката и участниците ще се веселят с оркестър „Калофер“.
Веднага, след като се организира първият фестивал през 2000 г., град Раковски става член на Федерацията на европейските карнавални градове (FEEC). От 2002 г. Министерство на културата финансира проекта на местното читалище „Св. св. Кирил и Методий“ и фестивалът прераства в национален, а от 2003 г. вече е със статут на международен.
/МХ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *