(NF) Настоящият държавен глава Клаус Йоханис печели първия тур на президентските избори в Румъния, според екзитпол

NF 21:46:31 10-11-2019
SG2143NF.012
Румъния – президентски избори – екзитпол /разширена информация/

Настоящият държавен глава Клаус Йоханис
печели първия тур на президентските избори
в Румъния, според екзитпол

Букурещ, 10 ноември /БТА/
Румънският държавен глава Клаус Йоханис печели първия тур на президентските избори днес и вероятно ще се изправи на балотаж срещу бившия премиер Виорика Дънчила на 24 ноември. Това сочат данни от допитвания на излизане от избирателните секции в Румъния, съобщават румънските и световните информационни агенции.
Според екзитпол на социологическите агенции Курс и Авангард Клаус Йоханис е спечелил 39 процента от гласовете, а Виорика Дънчила – 22,5 на сто.
На трето място с 16,4 процента се класира лидерът на третата парламентарна сила „Съюз за спасение на Румъния“ Дан Барна, а на четвърто – независимият кандидат Мирча Дякону със 7,9 на сто.
Според екзитпол на агенция ИРЕС, цитиран от Ройтерс, Йоханис е получил 38,7 процента, следван от Дънчила с 22 на сто. Дан Барна отново е на трето място с 16,1 процента.
Данните на Централното избирателно бюро, което се очаква да съобщи първи официални резултати от вота в понеделник сутринта, показаха избирателна активност от 48 процента. Румънците, живеещи в чужбина, демонстрираха висока активност – около 660 000 души са гласували през трите дни, в които можеха да направят това. Ройтерс отбелязва, че гласовете на диаспората не са включени в данните от екзитпол./СГ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *