(VO) Новите открития на Трапезица представиха археолози пред кандидата за кмет на Велико Търново Даниел Панов

VO 18:06:31 10-10-2019
MH1804VO.019
ПС- Велико Търново – Даниел Панов – Трапезица

Новите открития на Трапезица представиха археолози пред кандидата за кмет на Велико Търново Даниел Панов

Новите открития по източния и западния склон на Трапезица представиха археолози от Велико Търново пред кандидатът за трети управленски мандат Даниел Панов.
Близо два часа продължиха разговорите на Панов с доц. д-р Мирко Робов, проф. Константин Тотев и доц. д-р Деян Рабовянов, съобщиха от предизборния екип на Панов.
Западно от Южната кула е проучен цял жилищен район с църква. В района на западната крепостна стена също е открит средновековен храм с некропол. Впечатляващи са находките в Епископския комплекс, проучени са и две автентични улици, които са били със статут на централни.
Археолозите са посочили, че последните находки дават нов поглед върху Трапезица като функция на средновековния столичен град. Хълмът е бил активно населен и не е бил единствено средище на болярската аристокрация.
Трапезица бе преобразена като архитектурно-музеен резерват през последните няколко години. В социализацията и първите етапи на реставрацията на крепостта са вложени над 7 милиона лева след реализацията на проекти, финансирани както по европейските финансови механизми, така и след дарение от Фондация „Гейдар Алиев“ от Азербайджан. Архитектурно-музейният резерват бе открит за посетители навръх 108-годишнината от Независимостта на България, са припомнили археолозите.
Те са благодарили на Даниел Панов, че и като кмет в периода 2011-2019 година, и преди това като управител на общинската агенция по туризъм е подкрепял проучванията им на Трапезица.
„Откритията ви са отлична предпоставка реставрацията на Трапезица да продължи. Това е заложено в програмата ми за управление през следващите четири години, като част от тази концепция са и археологическите проучвания. С екипа ми вече сме проучили вариантите за осигуряване на средства по линия на европейската солидарност и финансирането за паметници на културата от национално и световно значение. Трапезица отговаря на всички условия“, е подчертал Даниел Панов, който е кандидат за трети кметски мандат, издигнат от ГЕРБ и СДС.
„При срещата с водещите археолози съвместно стигнахме до някои стратегически идеи за Трапезица – място с огромен потенциал, което ще превърнем в един от основните, от най-привлекателните за туристите и жителите на града обекти“. Това е коментирал издателят и кандидат за общински съветник Нейко Генчев, който е част от Инициативния комитет и един от авторите на мотивите за обявяване на В. Търново за Историческа и духовна столица на България.
На Трапезица, като част от археологически екип работи младият кандидат от листата на ГЕРБ Никифор Тодоров, който е сред домакините на срещата. На нея са присъствали още историкът Емил Врежаков, Деян Хаджийски, Красимир Йорданов, Мариян Арабаджиев – кандидати от листата с номер 43.
/МХ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *