(OF) Украинският президент обвини Русия за отлагането на срещата на върха на нормандската четворка

Киев/Москва, 10 октомври /БТА/
Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Русия, че отлага среща на върха на нормандската четворка с цел разрешаване на конфликта между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Москва обаче отвърна, че Киев първо трябва да изтегли войските си от невралгичните точки на т.нар. линия на съприкосновението, предаде Ройтерс.
„Ние сме готови за среща на всяка дата“, каза Зеленски на дълга пресконференция в Киев. Украйна, Франция и Германия възнамеряваха срещата на нормандската група да се състои още този месец, но Русия отхвърли това предложение, добави той.
Надеждите за скорошна среща в нормандския формат, включващ и Русия, бяха породени след постигнатия дипломатически пробив миналия месец, когато преговарящи от Украйна, Русия и сепаратистите се договориха, че Киев ще предостави специален статут на териториите, контролирани от сепаратистите, и ще проведе местни избори там. Това разпали протести в Украйна от критици, които обвиниха новия президент, че се е огънал пред Москва.
Според споразумението сепаратистките бойци и украинските войски трябва преди това да се изтеглят от линията на съприкосновението. Това изтегляне, първоначално насрочено за 7 октомври, все още не се е случило, защото Украйна обвини сепаратистите, че обстрелват нейните позиции и заяви, че ще се изтегли само след поне една седмица на пълно спазване на примирието.
Днес Зеленски каза пред журналисти, че иска Русия да гарантира, че бунтовниците ще се изтеглят. Москва, от своя страна, отвърна, че изтеглянето на войските е предварително условие за среща на върха в нормандския формат.

Източник: Киев/Москва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *