(NF) Реакции от ООН и НАТО на турското военно настъпление в Сирия

Копенхаген, 10 октомври /БТА/
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази дълбокото си безпокойство от ескалацията на насилието в Североизточна Сирия, където вчера Турция започна военно настъпление, предаде Франс прес.
„Държа да изразя дълбокото си безпокойство от ескалацията на конфликтите, на която сме свидетели“, каза Гутериш в Копенхаген, където до събота протича среща на кметовете на най-големите градове в света.
Петте европейски членки на Съвета за сигурност на ООН поискаха от Турция „да спре едностранните си военни действия“ в Сирия в декларация след извънредно заседание на Съвета на закрити врата.
На този етап петте европейски страни в Съвета – Франция, Великобритания, Германия, Белгия и Полша не са успели да получат подкрепата на останалите членки на Съвета за декларацията си. В текста се казва, че европейците „са дълбоко обезпокоени“ от турското настъпление, без обаче да го осъждат.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членката на алианса Турция да прояви сдържаност и добави, че общият враг в този регион остава групировката „Ислямска държава“.
„Трябва да продължим да сме единни срещу общия ни враг – „Ислямска държава“. Постигнахме огромен напредък в борбата си срещу ИД и трябва да се уверим, че този напредък ще се запази. До неотдавна ИД контролираше територия колкото Великобритания с 8 милиона души“, припомни той.
Столтенберг призова Турция „действията й в Сирия да са премерени и пропорционални и да се избегнат още повече човешки страдания“.

Източник: Копенхаген

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *