(BO) Проф. Боян Биолчев е представил новия си роман „Преселението“ в Русенския университет

BOBSTH 14:20:01 10-10-2019
RM1417BO.013
Русе – университет – книга

Проф. Боян Биолчев е представил новия си роман „Преселението“ в Русенския университет

Русе, 10 октомври /Мартин Пенев, БТА/
Новият роман на проф. Боян Биолчев – „Преселението“, е бил представен в Русенския университет. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.
Проф. Велизара Пенчева, председател на Общото събрание на университета, е открила събитието, представяйки успешното си сътрудничество с проф. Биолчев, макар и в една сфера, различна от литературата. Тя е споделила радостта си, че проф. Биолчев е за втори път в Русенския университет, за да представи своя книга.
От висшето училище информират, че „Преселението“ е книга, повлияна от личната съдба на рода на проф. Биолчев. Историята се развива по време на Междусъюзническата война. До написването на книгата проф. Биолчев стига след като прочита всичко, което е посветено на този период. Той самият е имал възможността да контактува с преселници, които са били деца по време на описваните събития. Авторът отсядал лятно време в Царево и записвал разказите на тези вече остарели мъже, в чиито очи и гласове се усещала много мъка. Години по-късно, на основата на тези свидетелства, проф. Биолчев сътворява колективния образ на страданието и макар че героите и имената на местата, които описва, са измислени, техните преживявания и чувства са истински. Думите на неговата баба, която го е отгледала, „няма лоши народи, има лоши хора“, са въплътени в творбата му.
По време на представянето проф. Биолчев е споделил, че досега е написал 28 книги и не може да каже коя е неговата любима творба, но може да каже, че не се срамува от никоя. Той вярва, че истинският писател, не е този, чиито творби стоят на витрините, а този, който присъства в съзнанието на хората.

/РУМ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *