(BO) Денят на независимостта в Тервел ще бъде отбелязан със среща на дарители

BOBSTH 13:09:01 11-09-2019
MM1306BO.023
Тервел – Ден на независимостта – дарители

Денят на независимостта в Тервел ще бъде отбелязан със среща на дарители

Добрич, 11 септември /Юлияна Христова, БТА/
Денят на независимостта на България – 22 септември, в Тервел ще бъде отбелязан със среща на дарителите, съобщават от общината.
Хората, които застават благотворително зад кауза – още от Възраждането та до днес, са движеща сила в изграждането на съвременна България, поясняват от кметската управа защо тъкмо за празника ще съберат дарители в Историческия музей. Обновената с подкрепата на местната общност експозиция на културния институт бе открита на 22 септември преди година. Хора от общината – и най-вече от село Кочмар, дариха много стари предмети на бита за обогатяване на етнографската колекция, припомнят от общината.
Осмокласници от СУ „Йордан Йовков“ в Тервел също станаха дарители, предоставяйки на музея ръкописни копия на „Четвероевангелието“ на цар Иван Александър. Учениците преписаха с калиграфски букви страници от един от най-значимите български писмени паметници и добавиха илюстрации.
Музейните фондове се обогатиха и след ретро ревю, подготвено с бални и булченски тоалети, предоставени от граждани на Тервел.
Общината и музеят отправят покана към всички дарители, помогнали през последните години за съхраняване на историческата памет, на срещата, която ще се състои на 19 септември.

/ММ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *