(BO) Скелет на бебе от халколитната епоха е открит при проучванията на могилата край с. Юнаците

BOBSTH 11:24:31 16-08-2019
IS1122BO.012
Пазарджик – могила – археологически находки

Скелет на бебе от халколитната епоха е открит при проучванията на могилата край с. Юнаците

Пазарджик, 16 август /Николета Манджукова, БТА/
Проучванията на селищна могила Юнаците през настоящия археологически сезон са показали изключително интересни резултати. За това информират на сайта си от Регионалния исторически музей в Пазарджик.
В сграда с площ над 100 кв. м археолозите са открили силно обгорял скелет на бебе, лежащо сред разпилени зърна и семена, затиснато под горели деструкции и нападали съдове, останки от които покриват целия под на помещението. На 85 метра от могилата са разкрити останки от три последователни строителни хоризонта, като в най-горния от тях археолозите са се натъкнали и на погребение на бебе в урна.
От музея посочват, че досега са открити 168 находки, сред които орнаментирани костени и глинени антропоморфни фигурки, зооморфни и орнитоморфни глинени фигурки, накити от средиземноморските миди, инструменти от мед, камък, кост.
Направените сондажи са показали, че селището от халколитната епоха е имало много по-голяма площ от селищната могила – над 100 дка. В проучваната над 10 години структура, на дълбочина над 6 м от древния терен, са се разкрили доказателства за наслагващи се едно върху друго селища. Значително по-големи от известните досега са се оказали и размерите на селището от ранната бронзова епоха, разположено извън границите на могилата в с. Юнаците.

/ИС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *