(BO) От началото на месеца на територията на СЦДП са отстреляни 125 диви свине

BOBSTH 11:12:31 16-08-2019
MH1110BO.004
Велико Търново – СЦДП – диви свине

От началото на месеца на територията на СЦДП са отстреляни 125 диви свине

Велико Търново, 16 август /Марина Петрова, БТА/
За първите 13 дни на август на територията на Северноцентралното държавно предприятие/СЦДП/ са отстреляни 125 диви свине, 36 са били уловени в специални стационарни капани, съобщиха от пресцентъра на институцията.
Съоръженията са част от усилията за намаляване популацията на дива свиня и борбата с Африканската чума по свинете. Действащите капани в дивечовъдни участъци и държавни ловни райони към предприятието са 51, като 14 от тях са новоизградени.
В териториалния обхват на предприятието действат и други 34 капана, които са в ловностопанските райони, стопанисвани от ловните сдружения.
Масирани претърсвания за трупове на умрели диви свине извършват в горските територии служители на Северноцентралното държавно предприятие.
Общо 276 обхода, които задължително се правят без кучета, са извършили служителите на предприятието и териториалните му поделения за посочения период.
При претърсванията в горските територии на областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград, служителите са открили 83 мъртви прасета. Други 125 екземпляра са били отстреляни, през посочения период, при регламентирания индивидуален лов на дива свиня- също една от мерките за справяне с болестта.
Мъртвите животни, включително тези, които са отстреляни, задължително се унищожават, чрез загробване, след вземане на проба за АЧС.
От момента на действие на министерската заповед от 31 юли тази година на територията на СЦДП, случаите с потвърдени положителни резултати за АЧС са четири – в обхвата на ДЛС – Воден-Ири Хисар /землището на селата Завет и Осен/, на територията на ДГС – Свищов /землище на с. Вардим/, в обхвата на ДГС – Г. Оряховица край стражишкото село Ново Градище и на територията на ДГС „Сеслав“ – Кубрат, край с. Тетово.
/МХ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *