(BO) Жителите на села около Шишманци започват подписка с искане да спре работата на завода за преработка на отпадъци

BOBSTH 11:17:31 16-08-2019
MH1115BO.005
Шишманци – депо – пожар – протест

Жителите на села около Шишманци започват подписка с искане да спре работата на завода за преработка на отпадъци

Шишманци, 16 август /Дима Шопова, БТА/
Жителите на град Раковски и селата Шишманци, Белозем и Стряма и днес излязоха на протест с искане за по-строг контрол на дейността на Завода за преработка на отпадъци. Поводът за това е поредният пожар в депото за събиране на отпадъци, което четвърти ден продължава да тлее и пуши. Коли на противопожарната служба дежурят на място, за да не позволят тлеещите в дълбочина над 10 метра участъци да се разпалят отново от вятъра.
Протестиращите днес започнаха подписка, в която настояват за съдействие на държавата за въвеждане на спешни мерки, които да гарантират безопасността в района или спиране работата на завода. До момента под искането, което ще бъде изпратено до премиера Бойко Борисов, са се подписали близо 2000 души. Енорийският свещеник от църквата в кв. Секирово, град Раковски, отец Румен, който е един от инициаторите на протеста, каза, че хората искат местен референдум дали това съоръжение да продължава работа по този начин.
Пред журналисти, управителят на Екозавода Стоян Гидиков каза, че са предприети действия по изпълнение исканията на хората, осигурени са предпазни средства, назначена е жива охрана. Той допълни, че са изпълнени и предписанията на РИОСВ за осигуряване на достатъчно запас от земни маси и водни хидранти и за момента е преустановено приемането на отпадъци.

/МХ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *