(NF) Борис Джонсън обеща да се застъпва за британските дипломати и да подхожда твърдо към Тръмп

NF 02:36:31 12-07-2019
NN0235NF.002
Великобритания – Борис Джонсън – САЩ – дипломация

Борис Джонсън обеща да се застъпва
за британските дипломати и да подхожда
твърдо към Тръмп

Лондон, 12 юли /БТА/
Борис Джонсън обеща да се застъпва за британските дипломати по света и да подхожда твърдо към американския президент Доналд Тръмп, ако стане премиер на Обединеното кралство, предаде Ройтерс.
Джонсън, който е фаворит да наследи Тереза Мей начело на Консервативната партия и на страната на 23 юли, бе разкритикуван, че не е подкрепил британския посланик във Вашингтон Ким Дарък, преди дипломатът да обяви оставката си тази седмица.
Дипломатическа кореспонденция на Дарък, в която посланикът описва правителството на Тръмп като „неспособно“, изтече в британски вестник, което разгневи американския президент.
Джонсън не пожела да се застъпи за Дарък в телевизионен дебат, заради което негови колеги депутати от Консервативната партия го обвиниха, че е хвърлил посланика „под гумите на автобуса“, за да не развали отношенията си с Тръмп.
„Ще се застъпвам за нашите фантастични дипломати по света“, каза вчера Джонсън по време на митинг.
Той каза, че е критикувал Тръмп преди и ще го прави в бъдеще. „В Обединеното кралство не сме съгласни с позицията на САЩ за глобалното затопляне. . ., (нито) с техния подход към иранското ядрено споразумение. Бяхме твърди и ще продължим да сме твърди със САЩ“, добави той.
/ЛМ/
/НН/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *