(BO) Екипът в община Берковица залага на социално ориентирана политика

BOBSTH 16:18:01 12-07-2019
PP1616BO.032
Берковица – община – социална политика

Екипът в община Берковица
залага на социално
ориентирана политика

Берковица, 12 юли /Цветомир Цветков, БТА/
Настоящият екип в общинската администрация в Берковица залага на социално ориентираната политика, заяви кметът Милчо Доцов.
През всяка от годините на сегашния мандат на местната власт в Берковица се увеличават средствата за подпомагане на младите хора, на клубовете на пенсионерите и на хората с увреждания, както и на спортните клубове, обяви кметът.
През тази година еднократната помощ за местни семейства, в които се роди дете, е увеличена от 300 на 350 лева и от началото на годината са изплатени 5400 лева на 16 семейства. Трима студенти по медицина се подпомагат финансово от община Берковица с цел да работят в общината след завършване на образованието си.
За четирите години на мандата средствата, изразходвани за подкрепа на млади хора, на възрастни с увреждания и за лечение на нуждаещи, се увеличават двойно. През всяка от тези години са изпълнявани проекти за наемане на социални асистенти, които да се грижат за хора с увреждания и възрастни хора. В момента 60 души се грижат за 62-ма възрастни и болни хора. По проект с европейско финансиране община Берковица изгражда Дневен център за деца с увреждания, в който 30 деца и младежи ще получават всекидневно специализирани грижи.
През последните няколко години община Берковица не само успя да запази местната болница, но и да купи за нея ново оборудване за диагностика, лечение и операции. Спечелен е проект за ново оборудване за 1 421 519 евро, а наскоро общинската болница в Берковица получи допълнителна субсидия от 279 000 лева от МЗ със съдействието на НСОРБ, обяви Доцов. Той припомни, че общината многократно е организирала кампании за безплатни профилактични прегледи и е осигурявала мобилни кабинети и лекари за прегледите.
/ПП/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *